Waarom getijdenenergie? En waarom in het Waddengebied?

Het leven met en van wat de zee en het Wad te bieden heeft past bij het leven op een eiland. Duurzame energie winnen uit de getijdenstroming is dan ook een logische volgende stap in de verduurzaming.

Het grote voordeel van getijdenenergie is de grote mate van voorspelbaarheid. Er kan nagenoeg 24/7/365 duurzame elektriciteit mee geproduceerd worden. Het TidalKite systeem is door SeaQurrent zo ontworpen dat het minimale impact zal hebben op het onderwaterleven. Bovendien is er geen sprake van horizonvervuiling en zo blijft het weidse karakter behouden dat de Wadden kenmerkt en vele mensen naar dit unieke gebied trekt.

Het is dus een goede aanvulling op andere duurzame technologieën, eenvoudig toe te passen en het verbetert de leveringszekerheid van duurzame energie sterk. De energietransitie naar een toekomstige duurzame energiemix vraagt om de inzet van meerdere nieuwe technologieën, om sneller te kunnen verduurzamen en het is nodig voor een stabiele en betrouwbare energievoorziening.

Met de door de TidalKite opgewekte duurzame elektriciteit, omdat deze zeer voorspelbaar en altijd beschikbaar is, zal een stuk (basislast) elektriciteitsproductie uit fossiele energie centrales vermeden kunnen worden. Momenteel worden hier in Nederland voornamelijk nog kolencentrales voor gebruikt. Iedere TidalKite van 500 kW vermijdt per jaar zo een uitstoot van 2 miljoen kg CO2 in vergelijking met het opwekken van dezelfde hoeveelheid stroom uit een moderne kolencentrale.